White russian-kage

Til min fødselsdag har jeg seneste år givet mig selv en fantastisk gave: Jeg har fået lov til at bage virkelig mange kager og invitere dem jeg bedst kan lide til at spise dem!
Når man er sådan lidt en bagværksnørd er det absolut fantastisk, for hvornår får man ellers lige mulighed for at bage flere lagkager og eksperimentere alt det man vil?

I år stod menuen bl.a. på White russian-kage, en opskrift jeg har fundet i bogen “Det 6. krydderi” med undertitlen “mad med spiritus”. Naturligvis har jeg arbejdet lidt videre på den, og den kommer således i en let forbedret (synes jeg selv) form. I bogen mener de, at der er nok til 10 personer, men det afhænger jo hvor sulten man er…

Kagen er relativt amerikansk inspireret i sin opbygning, og består af tre tykke bunde smurt op med en creme.

Bunde
4 spsk vodka
6 spsk Kahlua
125 g hvid chokolade
100 g sukker
2 spsk klaret smør eller neutral olie
250 g hvedemel
3 æg
½ tsk natron
1½ dl kærnemælk
½ tsk bagepulver
ca. 1 dl æblesirup (æblemost kogt med masser af sukker. Hvis du ikke lige er leveringsdygtig er jeg sikker på en lys marmelade er god – i originalopskriften foreslår de abrikosmarmelade)

White russian-creme
5 dl. piskefløde
75 g sukker
1 dl Kahlua
4 spsk vodka

Fremgangsmåde
Start med at varme ovnen op til 175 grader. Smelt chokolade i en lille gryde sammen med Kahlua og vodka, og lad det køle lidt af (pas på det ikke brænder på fordi du bliver doven og kigger den anden vej…).

I en anden skål sigtes og blandes hvedemel, bagepulver og natron.
I en tredje skål piskes klaret smør med sukker og æggene, der røres i ét ad gangen. Når æggemassen er hvid og skummende, efter ca. 5-7 minutter, blandes hhv. chokoladeblandingen og melblandingen skiftevis i. Hæld derefter dejen i en form på ca. 20 cm i diameter foret med bagepapir eller grundigt smurt med smør. Hvis man ikke er den heldige indehaver en af en springform på 20 cm kan en helt almindelig gryde sagtens bruges. Da temperaturen ikke er højere, kan de fleste gryder klare mosten, også selvom håndtagene er af plastik. Jeg har engang læst, at det hjælper at pakke håndtagene ind i sølvpapir hvis man er bange for de skal smelte, så det gjorde jeg – men jeg aner ikke om det egentlig havde nogen effekt…
Bagetiden afhænger lidt af formen, men ca. 30-40 minutter til den er gyldenbrun og giver efter for tryk. Du kan teste om den er færdig ved at stikke en strikke- eller spisepind igennem, når dejen ikke længere klistrer fast er den færdig. Hvis du synes den begynder at få farve for hurtigt, kan du med fordel lægge låget på, hvis du bager i en gryde, eller dække den til med sølvpapir.
Lad bunden køle, og skær den over i tre dele.

Herefter laves cremen. Start med at piske fløden til blødt skum sammen med sukkeret, og tilsæt herefter vodka og Kahlua lidt ad gangen. Det er ret vigtigt at cremen ikke piskes for hårdt, da det gør den sværere at arbejde med når kagen skal smøres op.

Smør den første bund med æblesirup, og vær ikke fedtet. Bundene er ret tykke, og kan godt komme til at virke lidt tørre, hvis ikke de fedtes tilstrækkeligt ind i sukkerstads.
Fordel ca en fjerdel af cremen på bunden, læg næste sirupsindsmurte bund på, fordel endnu en fjerdedel og læg til sidst den tredje sirupsindsmurte bund på. Fordel herefter resten af cremen på toppen af kagen, og smør det ud, så hele kagen er dækket af et glat, hvidt lag.

Jeg pyntede med spåner af mørk chokolade, men her har man jo mulighed for selv at være kreativ. Stil kagen i køleskabet i mindst 3-4 timer og gerne natten over.

Reklamer

Om AnnaSophie

musik - langsom mad - politiske diskussioner - pale ale - langtidshævet brød - pynteengel - kager - korsang - gode venner - the - kunst - køkkengrej - fællesskab - lakridser - regnvejr - mavefornemmelser - ost - entusiasme - ...
Dette indlæg blev udgivet i Desserter & kager og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til White russian-kage

  1. Pingback: Lime-lakrids cheesecake | Mad med meninger

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s